ČASNIK FINANCE: Podjetje Globelink EG SOL bo letos prodajo povečalo za 38 odstotkov

»Tudi pri poslu ne odloča samo razum. Letos prodajo povečujemo za 38 odstotkov predvsem zaradi novih kupcev iz tujine, tudi iz Izraela. Posel pri tamkajšnjih kupcih mi seveda poleg dobre ponudbe pomaga pridobiti tudi znanje hebrejščine, ki se je učim. Ko me slišijo govoriti svoj jezik, postanejo bolj dostopni. Če razumeš kulturo kupcev, z njimi veliko lažje delaš,« je povedal Dare Radojević, direktor in solastnik družbe Globelink EG SOL.

 

Dare

 

Družba Globelink EG SOL, ki je v solasti Globelinka iz Singapurja, se ukvarja z zbirniki za pomorski, pa tudi cestni promet. Tako prevažajo blago manjših količin in ga navadno zberejo od več strank, da z njim napolnijo ladijski zabojnik. Podjetjem ponujajo celostno logistično rešitev, od opravljanja carinskih formalnosti do skladiščenja blaga in prevoza. Ko sem jih spomladi leta 2010 prvič obiskala, je imela družba pet zaposlenih, zdaj jih ima 21. V zadnjem letu so jih na novo zaposlili pet. V Škofji Loki imajo lastne prostore s carinskim skladiščem. Leta 2010 so ustvarili 2,4 milijona evrov prihodkov in 123 tisoč evrov čistega dobička, letos načrtujejo 5,5 milijona evrov prihodka in 300 tisoč evrov čistega dobička. Recept za rast Dareta Radojevića je precej preprost: »Stopi iz pisarne in posla bo dovolj. Sam sem vsak mesec dva tedna pri kupcih. Junija sem bil teden dni v Izraelu in teden dni v Singapurju.« Sami bodo letos približno 75 odstotkov prihodkov ustvarili s prodajo storitev kupcem iz tujine.  

 

graf

 

Začeli so z neposredno povezavo med Koprom in Singapurjem. Zdaj v Evropi poleg Kopra uporabljajo še pristanišči Hamburg in Barcelona. Ponujajo neposredne povezave z vsemi pomembnimi središči Kitajske, Šanghajem, Tajvanom, Korejo, Indijo, Brazilijo. Delajo tudi z Izraelom, pred nedavnim so odprli neposredno povezavo z Dubajem, prek katerega blago dostavljajo in uvažajo v arabske države. 
Vrata si odpirajo z natančno določeno storitvijo 
»V nekaterih državah nam sestanke z morebitnimi kupci organizirajo naši solastniki družba Globelink, drugje nam jih naši agenti. Prejšnji teden, ko sem bil v Izraelu, sem tam imel 30 sestankov. Kupce si pridobivamo tako, da najprej ob pomoči različnih baz o uvoznikih in izvoznikih opravimo tržno raziskavo o posameznem podjetju. Če je to za nas zanimivo, obiščemo njegove pošiljatelje oziroma prejemnike. Navadno ima podjetje že vpeljane logistične poti, ki jih ne želi kar tako zamenjati. Ker jim ne moremo ponuditi opazneje nižje cene od naših tekmecev, jim moramo ponuditi boljšo storitev. Poleg kratkih tranzitnih časov in kakovostne storitve jim ponudimo tudi zelo natančno določeno storitev, kjer opredelimo, kdaj in kaj bomo storili,« je pojasnil Dare Radojević.


Kupna moč v Aziji se je zelo okrepila

Njihovi naročniki v tujini so zlasti iz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške. Med njimi so ABB, HP, Lidl in L'Oreal. Surovine oziroma izdelke zanje vozijo po vsem svetu oziroma z vsega sveta. »V Aziji je kupna moč zelo zrasla. Včasih so se ladje iz Evrope v Azijo vračale prazne, zdaj so prodane za dva do tri tedne vnaprej. V Azijo vozimo predvsem visokotehnološke izdelke visoke kakovosti, kot so televizorji, elektromotorji, elektronski elementi, avtodeli,« je povedal Dare Radojević.

 

 Članek je bil objavljen 1.7.2014 na spletnem naslovu www.finance.si